dinsdag 26 januari 2010

ballonvaarten Dirk Lyssens

Heb je nog nooit je eigen streek gezien vanuit de lucht? Wens je een luchtballonvaart te maken boven de ardennen? Droom je er al lang van om tijdens één van de vele ballonmeetings tussen tientallen kleurrijke luchtballonnen te hangen? Of wil je gewoon familie, vrienden of kennissen verrassen met dit uniek geschenk? Overloop dan even rustig onze website en beleef samen met ons het avontuur!

Dirk Lyssens bvba
A. Rodenbachstraat 123
9470 - Denderleeuw
Tel: 053/67.46.12 - Gsm: 0476/438.463

info.ballonvaarten@skynet.be
Algemene voorwaarden

Dexia Bank België 068-2428426-58
IBAN: BE95 0682 4284 2658
BIC: GKCC BE BB

Een luchtballonvaart bestaat uit :

* Samenkomst op verzamelpunt
* Briefing van passagiers
* Opbouw van de ballon
* Ballonvaart van minstens 1uur
* Doop op het landingsterrein
* Drankje en diploma
* Verzekering

luchtballon meeting

ballonvaarten Dirk Lyssens


Samenkomst op verzamelpunt

Een ballonvaart wordt steeds op voorhand vastgelegd in samenspraak met de passagiers. De dag van de vaart vragen wij de passagiers met ons contact op te nemen zodat wij kunnen bevestigen of de vlucht al dan niet kan doorgaan.

Bij slechte weersomstandigheden zal er een nieuwe datum afgesproken worden. Afhankelijk van de windrichting en de woonplaats van de passagiers zal een opstijgplaats afgesproken worden.

Iedereen wordt minstens 1 uur voor de vaart op het verzamelpunt verwacht. Voor een ochtendvaart zal er een half uur voor zonsopgang afgesproken worden, bij een avondvaart is dit ongeveer 2 uur voor zonsondergang.


Briefing van passagiers

Van zodra alle passagiers aanwezig zijn op het opstijgterrein, zal de piloot een briefing geven. Hierbij komen volgende punten aan bod: veiligheid, hoe instappen, vaartverloop, vaarrichting, landing... De briefing wordt steeds afgesloten door het invullen van de passagierslijst.

Opbouw van de ballon

Na de briefing start de "crew" met het opstellen van de ballon. De mand met brander worden opgebouwd, en het ballonomhulsel wordt aan de mand vastgemaakt.

Met behulp van de ventilator wordt koude lucht in de ballon geblazen. Daarna wordt de ballon gevuld met warme lucht, en binnen een 20-tal minuutjes is alles klaar. Van zodra de ballon rechtstaat mogen de passagiers instappen.

Ballonvaart van minstens 1 uur

Het materiaal zal nog een laatste maal gecontroleerd worden en dan kiest de ballon zachtjes het luchtruim. Je zal kunnen genieten van het opstijgen en van het landschap dat zachtjes onder je doorschuift. Tijdens de vaart wordt uitgelegd hoe alles werkt.

De piloot staat in contact met de volgwagen via radio, en zal de vaarrichting doorgeven. Na minstens 1 uur zal er uitgekeken worden naar een landingsplaats. Afhankelijk van de windsnelheid zal de landing zacht of eerder sportief zijn! De crew doet zijn uiterste best om de ballon van zo dichtbij als mogelijk te volgen.

De landing

Net voor de landing krijgen de passagiers de laatste instructies. De crew zal steeds proberen bij de landing te zijn. Ook familie en vrienden die de ballon gevolgd hebben kunnen zo de landing meemaken. Eens terug veilig aan de grond, zal de ballon terug ingepakt worden, en traditiegetrouw zal dit gevolgd worden door een "doopceremonie".


Perfekte afsluiter

Tot slot wordt er samen met de passagiers geklonken op de goede afloop en op het onvergetelijk avontuur . Bovendien krijgt elke passagier een vaartdiploma als aandenken. Indien er geen volgwagens zijn van familie of vrienden, zullen wij ervoor zorgen dat iedereen teruggebracht wordt naar het opstijgterrein .

Een ballonvaart kan pas doorgaan als de weersomstandigheden optimaal zijn. Vooraleer een ballonvaarder beslist of hij al dan niet zal opstijgen moet hij of zij zo goed mogelijk op de hoogte zijn van de weersvoorspelling op korte termijn. Hiervoor wordt tegenwoording gebruik gemaakt van internet.

Hieronder staan enkele links die zeer regelmatig door ballonvaarders gebruikt worden. Het is niet de bedoeling dat passagiers deze sites kunnen gebruiken en interpreteren, maar het is goed om weten dat via deze weg de piloten begaan zijn met de veiligheid van hun passagiers. (in dit geval op gebied van het weer)


*
Bij METAR kan er voor heel europa gekeken worden wat het aktuele weer is op de verschillende vliegvelden, en dit geclasseerd per land.
*
Bij TAF wordt een voorspelling gemaakt over een periode van 9 uur
*
Zowel TAF als METAR worden om de 3 uur aangepast.

*
Deze site is enkel toegankelijk met een paswoord
*
Hier kan zowel de TAF als de METAR van de Benelux opgevraagd worden
*
Twee maal per dag wordt er een speciaal "Ballonrapport" opgemaakt
*
Je kan de "Low level Forecast" consulteren alsook de daarbij horende kaarten
*
De radar van België geeft aan waar het aan het regenen is, en hoeveel
*
Via deze site kan een ballonvaarder heel specifieke gegevens opvragen, zoals grondwind, wind op verschillende hoogten, verwachte neerslaghoeveelheden, enz...
*
Om deze gegevens te kunnen opvragen moet je eerst een ICAO of WMO code ingeven. Voor België bestaat deze uit 4 letters, waarvan de eerste twee E (europe) en B (belgium) zijn. De volgende twee zijn de symbolen voor de gewenste luchthaven in de buurt.

*
Via de radarbeelden kan je zien of er regen of onweersneigingen zijn
*
Bovendien kan je het verloop van een nakende regenzone opvolgen
Deze radarbeelden zijn identiek als "Radar Europa" alleen uitvergroot op Nederland en een groot stuk van
België

U KIEST VOOR EEN STANDAARDVAART AAN 130 EURO PER PERSOON

* het vertrek zal gebeuren op één van onze hieronder vermelde vertrekplaatsen rekening
houdend met de woonplaatsen van de passagiers

* Van zodra er voldoende passagiers zijn zullen wij u de datum van de vaart laten weten.
Wij zullen wel trachten zoveel als mogelijk rekening te houden met de wensen van de
passagiers.

ONZE HOOFDVERTREKPLAATSEN VOOR LUCHTBALLONVAARTEN ZIJN : Denderleeuw, Onkerzele en Munkzwalm.

ANDERE MOGELIJKE VASTE VERTREKPLAATSEN VOOR LUCHTBALLONVAARTEN: Oostkamp (Brugge) - Aalter - Waregem - Wachtebeke - St-Niklaas - Ninove - Overmere - Gooik - Ceroux - Villers-La-Ville - Herentals - Geel - Tienen - Nieuwerkerken (Weyer - Hasselt) - Landen

Droom je er al lang van om zelf deel uit te maken van een ballonteam? Heb je ervaring dan is dit mooi meegenomen, maar ook indien je totaal geen ervaring hebt leren wij jou de knepen van het vak...

Wij zoeken gemotiveerde vrijwilligers met een passie voor ballonvaren. De vaarten vinden plaats in heel België zowel in de week als in het weekend, met vertrekbasis te Denderleeuw. Regelmatig nemen wij ook deel aan ballonmeetings zowel in binnen- als buitenland.

Voel jij ook de drang een ballon te volgen telkens er één boven je huis passeert, wacht dan niet langer en kom ons team vervoegen.

Contacteer ons via info.ballonvaarten@skynet.be of bel op het nummer 0476/438.463 en vraag naar Dirk, wij geven je graag de nodige informatie.

Meevaren tijdens een ballonmeeting

Regelmatig worden er zowel in het binnen- als buitenland meetings gehouden. Tijdens deze meetings stijgen er zo'n 20 tot wel 100 ballonnen samen op (afhankelijk van de meeting). Ook hiervoor bestaat de mogelijkheid om mee te varen. Een vaart komt overeen met een standaard vaart. Na de vaart wordt een glaasje champagne aangeboden en krijgt elke passagier een diploma als aandenken.

Wij vragen net zoals bij een standaardvaart om een volgwagen te voorzien.

Indien u een luchtballonvaart wilt meemaken laat het ons dan tijdig weten. De plaatsen zijn beperkt. Verkiest u alle nog openstaande vrije plaatsen te reserveren, dan krijgt u een extra korting op de totaalprijs.