vrijdag 29 januari 2010

Mister Bup ballonvaarten Vrasene

Mister Bup is de naam van de Belgische special shape luchtballon die de vorm heeft van een schildpad. Alle info over Mister Bup alsook de mensen achter het Mister Bup Balloon Team kan je op deze website vinden.

Mister Bup is te zien op diverse evenementen in binnen- en buitenland. In februari trekken we er weer op uit. Hou onze site in de gaten voor updates.

Wij hopen dat u tijdens één van de volgende evenementen waar we aanwezig zijn van Mister Bup zal kunnen genieten.

Mister Bup is ontstaan door de passie voor special shapes die piloot Lenny Cant reeds diverse jaren heeft. Special shape ballonnen spraken en spreken nog steeds tot zijn verbeelding. Doordat hij is opgegroeid in de regio van Sint-Niklaas kreeg hij elk jaar prachtige special shapes te zien tijdens het ballonfestival te Sint-Niklaas. Na een eerste bezoek aan het grootste ballonfestival ter wereld, de Albuquerque International Balloon Fiesta, wist hij zeker dat hij ooit zelf met een special shape wou varen.

In 2005 werden de plannen voor ‘een’ special shape ballon concreet. Wat ‘het’ zou worden was echter nog helemaal niet duidelijk. De bedoeling was om een special shape te creeëren die mooi, special maar ook handelbaar is. Het was ook zeer belangrijk dat het een kindvriendelijke special shape zou worden. Na veel zoek- en denkwerk kwam de idee voor een ballon in de vorm van een schildpad naar voren. Een eerste tekening werd in september 2005 op papier gezet en doorgestuurd naar Cameron Balloons. Het stond van in het begin reeds vast dat deze special bij Cameron Balloons zou worden gebouwd. Zij zijn immers dé referentie wanneer het om special shapes gaat.

Mister Bup luchtballonvaart
Midden oktober 2005 bezorgde Cameron Balloons een prijsofferte en een gedigitaliseerde visual van de schildpad. De oorspronkelijke kleuren waren dus paars, roze, donkergroen en blauw. De kleuren werden echter te donker bevonden en er werd een nieuwe visual aangevraagd.

Mister Bup Schildpad luchtballon


Naast andere kleuren werd er ook gevraagd om de schildpad veters te geven aan de schoenen. Eind oktober 2005 ontvingen we de nieuwe visual. Deze schildpad zag er al een stuk kleurrijker uit maar toch was het nog niet 100% wat we wilden. De gebruikte kleuren waren nu geel, rood en lichtgroen zoals je kan zien op de tekening hierboven.

Opnieuw namen we contact op met Cameron Balloons en vroegen we een derde versie van de visual met nogmaals andere kleuren. De kleuren die in de derde versie zijn gebruikt, zijn uiteindelijk de definitieve kleuren voor Mister Bup geworden. Nu zaten we in een ver gevorderde fase.


Om de laatste details in verband met deze ballon te bespreken werd besloten om naar Bristol te gaan (waar Cameron Balloons is gevestigd). In november 2005 ging Lenny Cant naar het Verenigd Koninkrijk en besprak er de laatste details met de sales representative van Cameron Balloons. Ook werd daar ter plekke de laatste versie van de visual afgewerkt. De schoenzolen kregen grijze ‘golfjes’ en de ogen van Mister Bup werden verplaatst.

Terug in België werd dan begin december 2005 de bestelling van Mister Bup geplaatst bij de Belgische dealer van Cameron Balloons. Van december 2005 tot en met juni 2006 werd er aan de realisatie van Mister Bup gewerkt.

Hoe kwam de schildpad dan aan de naam Mister Bup? Een ballon moet net zoals bvb. een wagen een kenteken hebben. In België is dat steeds OO-B.. . De ‘OO’ staat voor België en de ‘B’ wordt dan gereserveerd voor ballons. Dit kenteken moet op de ballon staan. Omdat er de laatste jaren een pak nieuwe ballons zijn bijgekomen in België is de lijst met beschikbare registraties echter zeer beperkt. Omdat het kenteken toch op de ballon moet staan, werd gekozen om het te verwerken in de naam van de ballon. De enige nog goed klinkende combinatie was OO-BUP. Om die reden is onze coole schildpad nu ‘Mister Bup’ genaamd.

Mister Bup in een notedop:
Fabrikant: Cameron Balloons
Bouwjaar: 2006
Type: Cameron Turtle 120
Volume: 3.400m³
Serienummer: 10832
Gewicht: 270 kg
Hoogte: 33 meter
Immatriculatie: OO-BUP
Aantal bezochte landen: 16
Eerste vaart: 23/06/2006 Hardenberg - Nederland

Een ballonvaart met Mister Bup is een zéér exclusief gebeuren. Mister Bup is immers één van de weinige privé special shape ballons in België, gebouwd door Cameron Balloons uit Engeland, die over het ‘special shape’ certificaat beschikt.

Met Mister Bup kan worden meegevaren ter gelegenheid van verjaardagen, huwelijksaanzoeken, een jubileum, enz. Bovendien bestaat de mogelijkheid om op Mister Bup gepersonaliseerde boodschappen of publiciteit aan te brengen. Dit is ideaal voor bedrijven die hun merk op een originele en betaalbare manier in de kijker willen zetten. Tarieven voor deze service zijn op aanvraag verkrijgbaar.

Wens je meer informatie over de mogelijkheden die Mister Bup te bieden heeft of wens je een exclusieve vaart met deze prachtige special shape ballon te boeken? Neem dan contact met ons op.

Bent u organisator van een ballonevenement en wenst u de tarieven voor het inzetten van Mister Bup te ontvangen? Email ons op events@misterbup.be en wij bezorgen een offerte op maat. Mister Bup is internationaal inzetbaar.

Het team van Mister Bup verzorgt ook vaarten met gewone warme luchtballons. Voor meer informatie over vaarten met een standaard ballon: www.airventureballooning.be.

2008

In 2008 startten we waar we ook in 2007 begonnen: Château-d'Oex. Het festival vierde zijn 30-jarig bestaan en nodigde opnieuw ballonvaarders uit vanuit de hele wereld om te komen varen in de Zwitserse Alpen. Onze schildpad was opnieuw van de partij. Dit jaar konden we Mister Bup wel inflaten op de kindermiddag. Dit tot groot plezier van iedereen. Helaas lag er in 2008 niet heel veel sneeuw maar dit kon de pret niet drukken.

In april werden we verwacht in Waregem (België) voor het jaarlijkse ballonfestival. Slecht weer gooide echter roet in het eten en we konden er geen vaart maken.

Ook het derde festival in 2008 was eentje waar we al eerder te gast waren. Het was nu immers het jaar van het 'echte' wereldkampioenschap voor hete luchtschepen in Sint-Petersburg (Rusland) en opnieuw stond de ballonmeeting gepland. Na de teleurstelling van 2007 hoopten we dit jaar toch te kunnen varen. Aangekomen in Rusland bleek dat de ballonnen allemaal reeds in het land waren. Dat was al zeer positief. Na het registreren werden we naar een plaats gebracht waar Mister Bup ons stond op te wachten. En ja hoor, dit keer lukte het wel! Alles was gearriveerd en kon in gereedheid worden gebracht om te varen. Een eerste poging om te varen mislukte helaas. Onze Russische chauffeur van de wagen waar de luchtballon in zat had geen zin om 's ochtends te komen. Dit omdat het EK voetbal volop aan de gang was en hij de avond voordien voetbal wilde kijken. De briefings in Rusland zijn om 3u 's ochtends en daarna wordt er vertrokken naar het stadscentrum. Hij besliste om niet te komen en wij hadden dus ook geen ballon. Die ochtend gingen diverse andere ballonnen wel de lucht in. We vreesden alweer voor een herhaling van het scenario van 2007. Na een hartig woordje te hebben gesproken met de organisatie werden uiteindelijk alle problemen opgelost. Zo konden we later die week uiteindelijk toch varen vanuit het hartje van Sint-Petersburg. Wat een prachtige ervaring! We hadden er een jaar langer op moeten wachten maar uiteindelijk werd ons geduld beloond. Ook de return van Mister Bup naar België ging dit jaar een pak vlotter. Uiteindelijk was het ganse festival een zeer leuke en culturele trip.

Mister Bup ballonvaart


Mister Bup luchtballonvaart


Begin augustus werden we normaal verwacht op de ballonmeeting in Sint-Truiden (België). Door het slechte weer werd het evenement vroegtijdig gecancelled. Dit betekende dat Mister Bup terug kon worden klaargemaakt voor internationale shipping. Opnieuw zou hij naar Canada vertrekken waar hij ook in 2007 al schitterde. Iedereen in Saint-Jean-sur-Richelieu was laaiend enthousiast om ons met Mister Bup terug te zien ter gelegenheid van de 25ste verjaardag van het festival. Na afloop van het negen dagen durende festival vertrok piloot en crew opnieuw naar Europa. Mister Bup zelf bleef in Canada en werd persoonlijk naar Gatineau gebracht. Gatineau ligt in de buurt van Ottawa, de hoofdstad van Canada, en is het decor van een jaarlijks internationaal ballonfestival gedurende 'Laybour Day Weekend'. Piloot en crew kwamen eind augustus terug aan in Canada voor deelname aan het festival in Gatineau. Op de luchthaven van Ottawa vond men het echter uiterst verdacht dat ons team op zulk korte periode (anderhalve week) van Canada naar Europa en terug was gevlogen. Dit zorgde voor een pak extra controles en vragen maar uiteindelijk liep het allemaal goed af.

luchtballon Bup


Het festival zelf bracht ons goede organisatie en een prachtige opstijglocatie. De wind bracht ons elke vaart richting Ottawa waarmee we telkens wel een redelijke afstand moesten overbruggen. Het overvaren van zo'n stad geeft uiteraard wel een leuk gevoel en unieke landingsplaatsen. Ook wat toeschouwers betreft mochten ze niet klagen in Gatineau. Dagelijks stonden duizenden mensen zich te vergapen aan de prachtige en kleurrijke luchtballonnen. Na het festival in Gatineau werd Mister Bup terug naar Europa gebracht. Voor het derde jaar op rij konden we deelnemen aan de Vredefeesten vlakbij thuisbasis Sint-Niklaas, België. In 2008 werkten de weergoden echter helemaal niet mee en kon geen enkele luchtballon gedurende het ganse weekend opstijgen. Enkel de special shapes (inclusief Mister Bup) hebben zich op zaterdag overeind gezet in winderige condities. De week na de Vredefeesten stond er nog een deelname gepland aan een ballonfestival in Nederland. Tijdens de Ballonnenparade in Tilburg kon Mister Bup éénmaal opstijgen. De tweede dag werd besloten aan de grond te blijven vanwege het late uur. De toeschouwers konden zo wel op het veld de ballon van dichtbij bekijken.



De afsluiter voor 2008 was veelbelovend. Reeds in 2007 hadden we een uitnodiging ontvangen voor een ballonfestival in Israël. Omdat we toen al overeenkomsten hadden met andere evenementen, konden we in 2007 niet deelnemen. We hoopten dat het festival in 2008 opnieuw zou worden georganiseerd en dat men in Israël ons weer zou uitnodigen. Uiteindelijk ontvingen we slechts kort voor het eigenlijke festival het verlossende nieuws: het festival gaat midden oktober door en jullie worden uitgenodigd! Het ganse team had een goed gevoel bij de organisatie en het opzet van het festival en we besloten om deel te nemen. We waren zeer vereerd deel te kunnen uitmaken van dit selecte gezelschap daar er slechts 10 ballonnen werden uitgenodigd van over de hele wereld. Er stonden twee vaarten gepland en we konden twee prachtige vaarten maken in het woestijngebied ten noorden van Eilat. De lokale media hadden ruime aandacht voor het festival en ook voor Mister Bup. Zo haalden we de voorpagina van o.a. 'The Jerusalem Post' en de 'Herald Tribune'. In België bracht de commerciële tv-zender VTM in zijn nieuwsuitzendingen een item over het festival met ook Mister Bup in beeld.

Mister luchtballon


Momenteel is Mister Bup al actief geweest in 13 landen. We blijven echter bezig en ook in 2009 verwachten we op enkele mooie plaatsen te komen. Waar we heen gaan kan je steeds vinden in ons reisschema.