vrijdag 22 januari 2010

Luchtballonvaarten Rabbits Ballooning

Rabbits Ballooning
Voortkapelseweg 28
2250 OLEN
info@rabbitsballooning.be

Wil u iemand een onvergetelijk cadeau bezorgen? Of hebt u misschien zelf zin in een ballonvaart?
Dan bent u hier alvast op de goede plaats aanbeland!

Rabbits Ballooning is een familiebedrijf waar de passagiers op de eerste plaats komen.
Zowel voor, tijdens als na de ballonvaart zorgen wij voor een professionele, vriendelijke begeleiding. Wij varen met relatief kleine luchtballonnen waardoor aan iedere passagier de nodige aandacht kan worden geschonken. Onze luchtballonnen dragen géén publiciteit: wij hebben dus ook geen sponsorverplichtingen.

ballonvaart - ballonvaren - ballonvaarten - luchtballon

Neem de tijd om even rond te kijken op onze website. Hebt u na het bekijken van onze site nog vragen, aarzel dan niet contact met ons op te nemen.

Onze ballonvaart van ... zaterdag 19 december (meer info : foto's ballonvaart)

Sinds enkele dagen ligt er sneeuw in de Kempen. Vandaag was het een koude (-12°C) maar erg mooie winterdag. Onze piloten profiteerden ervan om vanuit Geel een mooie vaart te maken met onze Wesp. De wind was heel erg veranderlijk op verschillende hoogten, zowel qua richting als qua snelheid. In het begin hadden we een noordoostenwind van meer dan 50 km/u, die ons richting Oevel en Olen-centrum bracht. Vandaar ging het op een lagere hoogte met een gezapig tempo naar Noorderwijk en verder richting Herenthout. Daar kwamen we in een heel andere luchtlaag terecht die ons terug naar Olen bracht, en zo naar Oosterwijk (Westerlo), waar de ballon op een braakliggende maisakker werd neergezet.

Vrije plaatsen op korte termijn
Ook in het najaar en in de winterperiode zijn er dagen met prima ballonweer!
Contacteer ons (telefoon of email, geen sms) indien u in het bezit bent van een cadeaubon en/of wenst mee te varen op korte termijn.

Wie is Rabbits Ballooning ?

Rabbits Ballooning is een enthousiast ballonteam dat ballonvaarten verzorgt zowel voor particulieren als bedrijven. Hoewel professioneel uitgebouwd blijft het team in de eerste plaats een "familie-team" dat gepassioneerd is door ballonvaren. Elke vaart wordt nog steeds met hetzelfde enthousiasme aangevat. Genieten komt dus op de eerste plaats!

Onze piloten Bart en Guy nemen u mee voor een schitterende vaart. Beiden hebben ruime ervaring in binnen- en buitenland (piloot voor Virgin, Proximus, Pritt, Fuji, Merci, ...), hebben gevaren op alle grote merken van ballonnen en op zowel grote als kleine types, op "gewone" ballonnen en op "special shapes".

Rita, Kevin, Bert, Kristof, Geert, Marc, Wendy en Marina vervolledigen onze vaste "crew" (het grondteam). Met meer dan 1.500 vaarten achter de rug zijn onze crewleden perfect op elkaar ingespeeld.

Rabbits Ballooning

Uiteraard zijn wij in orde met alle benodigde vergunningen en verzekeringen. Het volledige ballonmateriaal wordt jaarlijks gekeurd (keuringen in België én in Nederland!).

Kortom: kwaliteit, plezier én veiligheid zijn gegarandeerd!

Rabbits Ballooning
Voortkapelseweg 28
2250 OLEN

Tel 014 26 30 50
GSM Guy 0476 37 30 50
GSM Bart 0486 80 39 75
info@rabbitsballooning.be

10 jaar Rabbits Ballooning, uw partner voor ballonvaarten.

Met welke ballon gaan we varen ?

Afhankelijk van de boekingen zetten wij een 3/4-persoons ballon in ofwel een 6-persoons: bij ons zit u dus gezellig met een kleine groep mensen in de mand. Voor grote groepen kunnen op verzoek meerdere en/of grotere ballonnen worden ingezet.

Door hun opvallende zwart-gele kleuren en omdat onze ballonnen géén publiciteit dragen zijn ze een gewild onderwerp voor fotografen. Ze hebben ook al meerdere "TV-optredens" achter de rug, zowel in Nederland als in België. Heel wat voetbalclubs die geel-zwart als kleuren hebben deden reeds een beroep op ons om de feestelijkheden van hun club op te luisteren...

De Wesp is een Libert L-3000 van Belgische makelij met een inhoud van 3.000 m³. Hij biedt plaats aan piloot + max. 4 passagiers. Deze ballon wordt hoofdzakelijk ingezet voor exclusieve vaarten, waarbij de mand volledig wordt afgehuurd.

Wat houdt een ballonvaart in?

Wat houdt een ballonvaart in ?

Voor een ballonvaart moet u rekenen op minstens 3 uur plezier... Tenminste, daarmee bedoelen we de vaart zelf en wat er direct aan voorafgaat en volgt. Daarbij komt natuurlijk de periode van de blijde verwachting tijdens de dagen die eraan voorafgaan, en de talloze uren die u zal doorbrengen met het ophalen van prettige herinneringen achteraf.

Op de dag van de vaart wordt u in de loop van de namiddag gecontacteerd om plaats en uur van afspraak te bevestigen. We ontmoeten elkaar ongeveer een uur vóór het eigenlijke opstijgen. De voorbereiding van de vaart (klaarmaken van de ballon, briefing van de passagiers) duurt 30 à 45 minuten. De vaart zelf duurt een uur tot anderhalf uur.

Als de crew de ballon heeft gevonden, moet er nog worden ingepakt, drinken we samen een glaasje en ondergaan de passagiers de doopceremonie waarbij zij in de adelstand worden verheven - hetgeen op een certificaat wordt bevestigd. Daarna rijden we terug naar "huis" (de opstijgplaats, en dat kan eventueel een hele afstand zijn.Wanneer wordt er gevaren ?

Het moment waarop een ballonvaart kan plaatsvinden hangt enkel af van de weersomstandigheden. Hierbij zijn meerdere elementen bepalend. De belangrijkste zijn windsnelheid, zichtbaarheid, thermiek, ...

*

Teveel of te weinig wind zijn beide een reden om niet op te stijgen:
o

Bij veel wind is de ballon (vooral op de grond) moeilijk of niet controleerbaar, en zou bij de landing schade kunnen worden toegebracht aan ballon, gewassen, ... en de passagiers uiteraard.
o

Bij weinig wind bestaat het gevaar dat de ballon "stil valt" boven een stad, bos, water. En als dan de gasvoorraad opraakt... Een windsnelheid van 10 knopen (bijna 20 km/h) is ideaal. Bij ochtendvaarten zal de wind meestal constant blijven, terwijl hij bij avondvaarten vaak afzwakt.
*

Een ballonvaart mag alleen doorgaan bij voldoende zichtbaarheid (en in België bovendien niet 's nachts). Des te beter de zichtbaarheid, des te meer kan u trouwens genieten van het unieke uitzicht!
*

Ook aanhoudende neerslag (regen, sneeuw, hagel, ...) is een reden om niet op te stijgen. Een onweer (zelfs op meerdere tientallen kilometer afstand!) kan levensgevaarlijke luchtstromen veroorzaken, dus ook als het weer ter plekke misschien goed lijkt is dat geen garantie dat het veilig is om te varen. Anderzijds kan het gebeuren dat het overdag constant regent, en dat het 's avonds bij de vaart toch schitterend weer is! De piloot vraagt om die reden uitgebreide meteo-informatie op bij de voorbereiding van de vaart.
*

Voor een zweefvliegtuig is thermiek (stijgende lucht) ideaal ... maar voor een luchtballon is het een ramp! Thermiek ontstaat door plaatselijke opwarming van de bodem onder invloed van de zonnestraling. Deze invloed is 's morgens vroeg en 's avonds het kleinst, omdat de zon dan het laagst staat. In principe kan 's winters (bij rustig weer) de ganse dag worden gevaren, omdat er dan zo goed als geen thermiek is.

Ballonvaarten vinden dan ook meestal plaats in de eerste uren na zonsopkomst en in de laatste uren voor zonsondergang, bij "mooi" weer. Klik hier voor een overzicht van de opstijgtijden. ..).

Hoe moet u zich kleden ?

Kleed u in elk geval "gemakkelijk".

In de mand is het NIET kouder dan op de grond, meestal zelfs WARMER! Trek iets aan dat u ook zou aandoen als u op hetzelfde moment een wandeling zou gaan maken.

In de winter is het aangeraden om warme, dikke sokken aan te trekken en stevige schoenen.

Dames (en ook heren) dragen zeker géén naaldhakken!

De bovenkleding is het liefst gemaakt van katoen of iets dergelijks.

Tijdens de zomermaanden is het voor grotere personen aangewezen een hoed of pet te dragen (warmte van de brander!). U kan eventueel ter plaatse een petje krijgen.

Hoe verloopt de vaart ?
Hoe ver en hoe hoog gaan we varen ?

Hoe ver we gaan komen hangt af van de windsnelheid (en die kan variëren met de hoogte). Een ballon "drijft" op de wind en een vaart van een uur brengt hem gemiddeld een 15-tal km ver, soms meer, soms minder.

De ballon vaart ook op verschillende hoogten. Afhankelijk van de streek waar wordt gevaren zijn er beperkingen in de maximale (en minimale) hoogte. Het grootste deel van de vaart zal verlopen op een hoogte tussen de 150 en 300 m. Door lager te varen kan het vee opgeschrikt worden. Hoger varen heeft meestal geen zin, omdat de zichtbaarheid naar beneden dan vaak vermindert.

De ballon is weliswaar overgeleverd aan de wind wat betreft de vaarrichting, maar de verticale controle van de ballon kan erg nauwkeurig zijn. Voor een ervaren piloot is het een koud kunstje om met de bodem van de mand de toppen van de grashalmen te strelen. Een blad uit een boomtop geplukt is een leuk aandenken aan de vlucht!

Waar gaan we landen ?

Bij het vertrek zal de piloot wel kunnen vertellen in welke omgeving hij denkt te zullen landen, maar een exacte plaats opgeven is in principe niet echt mogelijk. Het feit dat de landingsplek niet vastligt hoort juist bij het "avontuur" van een ballonvaart...

De piloot heeft voor de vaart een vaartplan opgesteld zodat bij de voorspelde windrichting de ballon niet in verboden of gevaarlijk gebied terecht kan komen. Bovendien volgt hij een afgesproken gedragscode waarbij rekening wordt gehouden met wensen van o.a. beheerders van natuurgebieden en landbouwers. Dit betekent dat voldoende afstand zal worden bewaard t.o.v. loslopend vee en dat bij de landing geen kostbare gewassen worden beschadigd (in sommige perioden van het jaar geldt dit ook voor gras).

Op zoek naar een landingsterrein.

Een typische landingsplaats is bij voorbeeld een wat afgelegen grasveld of weiland, op voldoende afstand van boerderijgebouwen en vee, en met goede toegangsmogelijkheid tot de weg. Vaak wordt de beslissing tot landen pas op het allerlaatste moment genomen. Eenmaal geland zal de piloot of een crewlid contact opnemen met de landeigenaar om toestemming te verkrijgen om de bajavascript:void(0)llon op te halen. Daarna wordt de ballon ingepakt en ingeladen, zodat de terugreis kan beginnen.

Ben ik te jong of te oud voor een luchtballonvaart?

Je bent nooit te oud om mee te varen. Iedereen die nog goed te been is kan meevaren. Heeft u toch problemen om in de mand te geraken dan zal onze crew u wel een handje helpen.

Met oudere mensen aan boord (we hebben al meerdere keren personen van 80 jaar en ouder in de mand gehad!) hanteren wij uit veiligheidsoverwegingen wel andere criteria m.b.t. de weersomstandigheden om op te stijgen (om zeker een "sportieve" landing te vermijden).

Hoewel er wettelijk geen minimumleeftijd is voor passagiers van een ballonvaart, raden wij toch af om kinderen jonger dan 12 jaar mee te nemen. Passagiers moeten qua gestalte groot genoeg zijn om ruim boven de rand van de mand te kunnen kijken. Te jonge kinderen worden vaak na een tijdje "onrustig", en dan is de pret voor de medepassagiers er ook voor een stuk af... Wij geven de raad om voor kleine kinderen nog enkele jaren te wachten: zij zullen de vaart dan des te intenser beleven en er een onvergetelijke herinnering aan overhouden.